گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: بهای جهانی طلا که روز دوشنبه با آغاز به کار بازارهای بینالمللی، در واکنش به اطلاعات اقتصادی آمریکا که سرمایهگذاران در هفته جاری منتظر آن بودند، کاهش 6 دلاری را به خود دیده و به 1326 دلار رسیده بود، روز سهشنبه – همزمان با تعطیلی رسمی بازارهای داخلی - با معطوف شدن توجه سرمایهگذاران به نشست سیاستگذاری دو روزه بانک مرکزی آمریکا، باز هم کاهش یافت؛ اما روز گذشته این روند تغییر کرد و همزمان با آخرین روز برگزاری نشست دو روزه مقامات فدرال رزرو آمریکا، قیمت جهانی طلا سیر صعودی به خود گرفت. با آغاز معاملات روز چهارشنبه، قیمت هر اونس طلا تا آستانه ۱۳۳۵ دلار صعود کرد که البته با گذشت چند ساعت، قیمت هر اونس فلز زرد به ۱۳۳۲ دلار کاهش یافت، ولی در مقایسه با نرخ پایانی روز سه شنبه، همچنان در مدار صعود قرار داشت.
روز گذشته بازار جهانی طلا در انتظار اعلام نتایج نشست بانک مرکزی آمریکا بود. اتخاذ تصمیم احتمالی این بانک در خصوص ادامه یا توقف سیاستهای انبساطی پولی و تزریق منابع مالی به بازارها، سرنوشت قیمت طلا را برای مدتی تعیین خواهد کرد. به اعتقاد کارشناسان، رشد تقاضای سفته بازی در بازارهای جهانی، مهمترین علت افزایش روز گذشته قیمت طلا به شمار میرود. البته تنها این نبود و آمارهای تازه در خصوص وضعیت بازار کار و رشد اقتصادی آمریکا هم که روز جمعه منتشر خواهد شد، میتواند تاثیر زیادی بر روند تغییرات قیمت طلا داشته باشد. در صورت انتشار گزارشهای مثبت و متعاقب تقویت دلار، احتمال کاهش نرخ طلا وجود دارد اما تاکید بانک مرکزی آمریکا بر ادامه اجرای سیاستهای انبساطی میتواند طلا را به اوج بازگرداند.
البته برخی تحلیلگران هم معتقدند حتی در صورت توقف اجرای سیاستهای تزریق پولی بانک مرکزی آمریکا، باز هم در بلندمدت و تحتتاثیر سیر تورمی رشد نقدینگی طی ۳ سال گذشته، فشار بر قیمت طلا در بلندمدت ادامه خواهد داشت و سطح فعلی قیمت این فلز تنها در کوتاهمدت حفظ خواهد شد و حتی در کوتاهمدت پیشبینی ادامه کاهش قیمت طلا تا سطح 1000 دلار نیز وجود دارد.همان طور که انتظار میرفت، نوسانات طلا و سکه در بازارهای داخلی طی چند روز گذشته، با تغییرات اونس طلا هماهنگ شد؛ به طوری که روز دوشنبه از بهای سکه، طلا و دلار در بازارهای داخلی کاسته شد و روز گذشته هم به تبع بالا رفتن بهای جهانی فلز زرد، قیمتهای طلا و سکه در بازار تهران هم تا حدودی افزایش یافت.
بازار سکه و طلای داخلی روز چهارشنبه، تفاوت چندانی با بازار دوشنبه نداشت و قیمتها در همان حدود نوسان میکردند. یکی از پارامترهایی که در چند روز اخیر تا حدودی بر روند معاملات اثرگذار بود، گمانه زنیها از اجرا یا عدم اجرای تحریمهای جدید علیه ایران - که در خصوص توقف فروش نفت ایران است - بود که قرار بود روز گذشته در مجلس نمایندگان آمریکا در خصوص آن
رایگیری شود. برخی لیبرال دموکراتها خواستار به تعویق انداختن این تحریمها شده اند و از سوی دیگر برخی جمهوری خواهان درصدد اجرای این تحریمها هستند و نتیجه این امر- که امروز مشخص میشود- شاید بتواند کمی بر نوسانات بازارها اثرگذار باشد.
به گفته برخی فعالان بازار نقدی سکه و طلا، این بازار روز گذشته تقریبا نیمه تعطیل بود و معامله چندانی در آن صورت نگرفت و قیمتها همان قیمتهای روز دوشنبه بودند. به گفته این گروه احتمالا بازار به نتیجه تصمیمات در خصوص تحریمها واکنش نشان خواهد داد؛ چراکه مدت زیادی است که بازار در سطح فعلی باقی مانده است و مترصد شنیدن خبرهای جدید است تا جهت مشخصی پیدا کند، اما با این وجود افزایش یا کاهش ناگهانی را در پی این اخبار، به خود نخواهد دید. در نهایت بازار فعلی به دلیل رکود ماه مبارک رمضان و تعطیلات اخیر همچنان شاهد حجم معاملات شدیدی نیست و نوسانات اندک آن هم در پی معاملات واقعی نیست.
بازار قراردادهای آتی سکه هم به تبع این روند، روز گذشته تغییرات چندانی را به خود ندید و در دامنه محدودی نوسان کرد؛ نکته، اما اینجا است که سکههای بازار آتی مدتی است در محدوده قیمتی بسیار نزدیک به بازار نقدی و گاهی پایینتر از سکه نقدی معامله میشوند. این مساله البته پیش از این هم در این بازار مشاهده شده؛ اما تداوم آن چندان سابقه نداشته است. روز گذشته سکه نقدی تقریبا هم قیمت سکه سررسید مهر معامله میشد. از طرفی اختلاف سررسیدها هم در بازار آتی سکه، بسیار کاهش یافته و حدود 4 یا 5 هزار تومان است که این نشان میدهد اکثر فروشندههای این بازار آربیتراژور نیستند. همچنین حجم معاملات روز گذشته برای کل سررسیدها، کمتر از 4000 معامله بود.
در چنین شرایطی به گفته برخی معاملهگران این بازار، بازار آتی سکه کاملا این پتانسیل را دارد که اگر قیمت سکه نقدی یک روند کوچک رو به بالا بگیرد، بازار آتی جهشی را رو به بالا داشته باشد؛ مخصوصا با میزان وجه تضمین فعلی و بحث کال مارجین شدن، بازار نسبت به تغییرات قیمتی حساستر میشود؛ چون به واسطه پایین بودن وجه تضمین، آستانه تحمل بازار کمتر است. پیش از این با وجه تضمین 6 میلیون تومانی، بازار باید 240 هزار تومان تکان میخورد تا کال مارجین برای یک طرف بازار اتفاق بیفتد، اما در حال حاضر با وجه تضمین 3 میلیون و 450 هزار تومانی، 129 هزار تومان تفاوت قیمت در بازار آتی، یک طرف را کال مارجین میکند. بنابراین اگر بازار یک روند مشخص پیدا کند، در آینده نزدیک این روند شدت خواهد گرفت.
از سوی دیگر، روز یکشنبه هفته آینده، مراسم تحلیف ریاستجمهوری انجام خواهد شد و این روزی است که بسیاری از معاملهگران، سرمایهگذاران و بازیگران اصلی بازارها در انتظارش هستند تا شاید پس از آن، بازارها جهت واقعی خود را پیدا کنند، اما به عقیده کارشناسان بازار طلا و سکه، روز شنبه آینده، بازارها احتمالا ریزش یا افزایش شدیدی را به خود نخواهند دید؛ چراکه روند چند وقت اخیر نشان داده است که بازارها دیگر واکنشهای شدید، هیجانی و ناگهانی به اخبار و پارامترهای سیاسی و اقتصادی نشان نمی دهند و تا حدودی پس از هضم خبرها، عکسالعمل خود را بروز میدهند و این خریداران واقعی هستند که میتوانند با بالا بردن حجم خرید به افزایش قیمتها دامن بزنند یا ورود دلار به بازار است که میتواند منجر به کاهش قیمتها شود.
از سوی دیگر اونس طلا در چند روز اخیر، پرخبرترین روزهای خود را میگذراند، که میتواند او را به بازیگر اصلی بازارها برای هفته آینده تبدیل کند و دلار احتمالا به این دلیل که همچنان حجم زیاد تقاضا وارد بازار نشده است، تکان شدیدی را به خود نمی بیند. در این میان، این احتمال وجود دارد که پس از روی کار آمدن دولت یازدهم و پس از ماه مبارک رمضان، خریداران وارد این بازارها شوند.