هفته گذشته برای بازار قراردادهای آتی سکه طلا، همزمان با بازارهای نقدی سکه و ارز، با فراز و نشیب فراوانی همراه بود که ...
عمده دلیل نوسانات شدید این روزها، خبرهایی پیرامون گمانهزنیها از اقدام نظامی بر ضد سوریه از سوی غرب بود به طوری که این خبرها موجب افتوخیزهای شدید قیمتی در این بازارها شد که به افزایش قابلتوجه حجم قراردادهای معامله شده و به تبع آن ارزش معاملات بازار آتی سکه انجامید.
با اینکه روزهای پایانی دو هفته گذشته شاهد افزایش چشمگیر قیمت سکه نقدی، آتی و دلار بود، روز پنج شنبه (7 شهریور) با کاهش احتمال حمله نظامی به سوریه، این روند به ناگهان جهت عکس به خود گرفت و روز شنبه گذشته هم در شروع هفته کاری بازارها، در ابتدای معاملات به روند کاهشی خود ادامه داد.
در همین حال بازار قراردادهای آتی سکه طلا نیز در اولین روز کاری خود، در آغاز معاملات در هر 4 سررسید کاهش قیمت داشت به طوری که تمام سررسیدها بیش از یک درصد ریزش داشتند. این روند؛ اما پس از دقایقی برعکس شد و تمام سررسیدها به جز سکه مهرماه، افزایش قیمت زیر یک درصد پیدا کردند. این روند به گونهای ادامه پیدا کرد که بر قیمت سکه آبان، بیش از 4 درصد افزوده شد و سررسیدهای دیگر هم بالای 3 درصد افزایش قیمت یافتند، اما پس از مدتی از شدت این افزایش کاسته شد. در ادامه روند این روز، سررسید مهرماه هم مقاومت خود را در برابر افزایش قیمت، شکست و حتی تا نزدیک به 5 درصد رشد کرد.
یکی از مهمترین دلایل تغییر جهت سکههای آتی و نقدی و مثبت شدن بازارها، صحبتهای دبیرکل سازمان ملل متحد در خصوص به تعویق افتادن اعلام نتایج بازرسیها در سوریه بود که از آنجا که منجر به تاخیر در حمله احتمالی به این کشور شد، تا حدودی از هیجانی شدن مجدد بازارهای طلا و سکه کاست.
در این روز همچنین اظهارنظرهایی از سوی سیف، رییس کل بانک مرکزی درمورد سیاستهای این بانک مطرح شد که گفتههای وی موجب گمانهزنیهایی در مورد احتمال افزایش این نرخ شد که از آنجا که این امر میتواند منجر به جذب سرمایههای سرگردان به سوی بانکها شود، به میزان اندکی بر وضعیت بازار ارز و سکه اثرگذار بود؛ چراکه سایه اخبار و تحولات سوریه بیش از آن بود که به خبرهای داخلی اجازه مانور در بازارها را بدهد. روندی که در بازار قراردادهای آتی سکه روز شنبه اتفاق افتاد، به تبع بازار نقدی بود، سکه نقدی در صبح این روز کاهش قیمت تا یک میلیون و 72 هزار تومان را هم به خود دید، اما در نهایت با افزایش قیمت (نه به اندازه سکههای آتی) روبهرو شد. به گفته برخی کارگزاران بازار آتی سکه، پیشبینی معاملهگران این بازار از وقوع جنگ، در ابتدای هفته گذشته، تقویت شده بود که این مساله از روند قیمتی این بازار مشخص بود. این همه در حالی اتفاق افتاد که اونس طلا در تعطیلی آخر هفته به سر میبرد و قیمت آن در آخرین ساعت معاملاتی روز جمعه (8 شهریور) با کاهش به 1395 دلار رسیده بود.
روز یکشنبه گذشته، به یکباره بازارهای طلا و سکه داخلی تغییر مسیر دادند و با کاهش شدید قیمت مواجه شدند، چراکه اخباری مبنی بر تصمیم اوباما برای کسب رای مثبت از کنگره آمریکا در خصوص جنگ نظامی علیه سوریه به گوش رسید که زمان این حمله احتمالی را به تعویق میانداخت.
در چنین شرایطی روز یکشنبه در تعطیلی بازارهای بینالمللی، بازار تهران با کاهش شدید قیمت سکه و دلار روبهرو شد. در همین حال، سکههای بازار قراردادهای آتی بورس کالا هم به تبع بازار نقدی، روز یکشنبه در سررسیدهای نزدیک (شهریور و مهر) با حدود 5 درصد و در سررسیدهای دورتر (آبان و آذر) به ترتیب با حدود 4 و 3 درصد کاهش قیمت داد وستد شدند؛ این همه در شرایطی بود که این سکهها روز شنبه را با افزایشی نزدیک به سقف مجاز، به پایان رسانده بودند. اما ریزش سکه نقدی روز یکشنبه به شدت آتی نبود و در حدود 10 هزار تومان (در مقابل کاهش 50 هزار تومانی آتی) کاهش پیدا کرد. حجم معاملات این روز رقم بسیار قابلتوجهی معادل 19 هزار و 230 قرارداد را به ثبت رساند؛ در حالی که این رقم روز شنبه گذشته معادل 16 هزار و 690 قرارداد معامله شده بود.
در این روز پیشبینی میشد که فعالان بازار قراردادهای آتی سکه طلا برای روزهای پیش رو، ریسک چندانی را نپذیرفته و به شناسایی حاشیه سود بپردازند؛ چراکه انتظار بازار این بود که خبر خاصی از تحولات سوریه تا روز 9 سپتامبر (پایان تعطیلات کنگره آمریکا و اعلام رای این گروه) شنیده نشود و تا زمان مشخص شدن نتیجه نهایی این موضوع، بازار آتی به اصلاح قیمت بپردازد، اما اینگونه نشد و باز هم سیگنالهای اثرگذاری به گوش رسید.
به گزارش سکه نیوز به نقل از دنیای اقتصاد، در راستای انتظار فعالان بازارهای سکه و ارز، گزارش سازمان ملل در خصوص استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه و نیز رایگیری در پارلمان فرانسه که قرار بود چهارشنبه گذشته صورت بگیرد هم، اخبار نسبتا مهمی بود. به اعتقاد برخی فعالان بازار آتی سکه، در صورتی که کنگره آمریکا به جنگ رای مثبت دهد، بازار آتی با افزایش شدید قیمت روبه رو خواهد شد. در هفته گذشته پارامترهای داخلی اثرگذار بر نوسان قیمتها مثل ارائه اصلاحیه بودجه به مجلس و موضوعات مربوط به هدفمندی یارانهها، تقریبا بیتاثیر بودند.
روندی که بازار آتی سهشنبه گذشته در پیش گرفت، همانند روز شنبه بود. در این روز هم در شروع معاملات از قیمت سکههای این بازار کاسته شد و به مرور این روند شکل عکس به خود گرفت و در میانه معاملات این روز، افزایش قیمتها بسیار شدت گرفت، اما در نهایت کمی تعدیل شد. به رغم اینکه معمولا بازار آتی سکه چابکتر و سریعتر از بازار نقدی در برابر اخبار عکسالعمل نشان میدهد، اما بازار نقدی سکه و دلار در این روز از آتی پیشی گرفتند و از همان ابتدای معاملات خود، افزایش قیمت داشتند.
پیش از اینکه مساله حمله نظامی علیه سوریه به مهمترین پارامتر تغییرات قیمتی سکه و دلار تبدیل شود، خبرهای داخلی از جمله صحبتهای رییسکل جدید بانکمرکزی در خصوص بهای واقعی دلار در بازار آزاد و همچنین لزوم تغییر نرخ سود سپردههای بانکی، برای چند روز متوالی بر مسیر قیمتی این اقلام اثرگذار بود؛ اما پس از گذشت چند روز سیف دوباره روز سهشنبه گذشته پیرامون این موارد اظهار نظر کرد، اما این بار او گفت از آنجا که شرایط برای تغییر نرخ سود بانکی مطلوب نیست، برنامه تغییر این نرخ، فعلا در دستور کار نیست. وی همچنین معتقد است که در گام اول باید تورم موجود کنترل شود، این در حالی است که سیف چند روز پیشتر، خواستار افزایش نرخ سود بانکها به بیش از نرخ تورم شده بود. به اعتقاد برخی کارشناسان بازار سکه، به نظر میآید تا تعیین تکلیف نهایی تغییر یا عدم تغییر نرخ سود سپردههای بانکی، سرمایهها در بازارهای سکه نقدی و آتی باقی بماند. رییس کل بانک مرکزی همچنین اعلام کرد که در مورد بازار ارز هیچ برنامه ضربتی و شوکآوری نداریم، به عقیده وی، در حال حاضر بازار ارز متعادل است.
قیمت جهانی طلا که روز دوشنبه گذشته با کاهش روبهرو شده بود، روز سهشنبه نیز با به تاخیر افتادن حمله آمریکا به سوریه و آمار اقتصادی قوی، که تقاضا برای این فلز گرانبها را کمتر کرد، برای چهارمین روز متوالی در ابتدای معاملات، کاهش یافت و در ادامه با نوسانات فراوانی روبهرو شد که در نهایت بهای این فلز قیمتی را به 1415 دلار رساند.
از سوی دیگر سپتامبر ماه مهمی برای طلا محسوب میشود؛ بسیاری از اقتصاددانان انتظار دارند بانک مرکزی آمریکا، کاهش روند خرید ماهانه اوراق قرضه را از این ماه آغاز کند. از طرفی برخی تحلیلهای تکنیکال نشان میدهد که طلا در کوتاهمدت، در برابر سطح قیمتی 1425 دلاری مقاومت خواهد کرد، ولی موافقت کنگره آمریکا با اقدام نظامی بر ضد سوریه میتواند قیمت این فلز را به شدت افزایش دهد. با توجه به وضع موجود، عاملی که تاکنون مانع از افزایش شدید قیمت طلا در هفتههای اخیر شده، نگرانی از تصمیم احتمالی فدرال رزرو آمریکا برای متوقف کردن بخشی از برنامه محرک پولی بوده است.
در میانه معاملات روز سهشنبه بازار آتی سکه، اخباری مبنی بر شلیک دو موشک بالستیک از مناطق مرکزی مدیترانه به سمت سوریه شنیده شد، که وزارت دفاع روسیه آن را تایید کرده بود. با آمدن این خبر، سکه سررسید آذرماه، با افزایش قیمت سه درصد روبه رو شده و بر بهای سایر سررسیدها هم نزدیک به 2 درصد افزوده شد؛ اما از آنجا که این خبر به صورت رسمی تایید نشد، به تدریج از شدت افزایش قیمتها نیز کاسته شد.
با قیمتهای روز سهشنبه سکههای آتی، این انتظار وجود داشت که در پایان معاملات، اطلاعیه تغییر میزان وجه تضمین اولیه برای این بازار از سوی بورس کالا اعلام شود که همین طور هم شد؛ بنابراین اطلاعیه، 150 هزار تومان بر میزان وجه تضمین اولیه این بازار افزوده شد و رقم این وجه را به سه میلیون و 600 هزار تومان رساند که از امروز اعمال میشود. افزایش وجه تضمین در شرایطی که مناسب بودن آن در یکی دو ماه اخیر، به افزایش چشمگیر حجم معاملات آتی سکه، منجر شده بود، شاید در روزهای پیش رو در صورتی که از نوسانات بازار کاسته شود، به کاهش حجم قراردادهای معامله شده بینجامد.