هفته گذشته به میانه رسیده بود که طبل جنگ در خاورمیانه صدای بلندتری در جهان طنین انداز کرد.
جدی تر شدن شایعات حمله نظامی آمریکا به سوریه کافی بود تا اولین بمب در بازارهای جهانی و داخلی منفجر شود. اوج گیری التهابات سیاسی در منطقه خاورمیانه، بازارهای فعال جهانی و داخلی را در مسیری تازه قرار داد تا همه معادلات اقتصادی در هم شکسته شود.
بازارهای جهانی با افزایش قیمت نفت و طلا همراشه شدند تا نوسانات طبیعی این کالاهای استراتژیک به جهشی کم سابقه تبدیل شود. هر بشکه نفت برنت دریای شمال که تا ابتدای هفته قبل به زحمت به 107 دلار رسیده بود به یکباره در روز چهارشنبه به 117 دلار رسید تا بیشترین رشد را از ماه می تاکنون، پشت سر گذاشته باشد. بازار جهانی طلا هم شاهد رشد قیمت طلا بود. هر اونس طلا در بازارهای جهانی که در ابتدای هفته گذشته به زحمت خود را به مرز یک هزار و 400 دلار رسانده بود، پس از طرح اولین شایعات مربوط به حمله نظامی به سوریه، با چند مرحله افزایش قیمت به یک هزار و 423 دلار رسید تا فعالان این بازار پس از مدت ها به تثبیت این شاخص در کانال 1400 دلار خوشبین باشند.
ناقوس جنگ در سوریه اما بازارهای ایران را نیز به شدت تحت تاثیر قرار داد. بازارهای واسطه ای در واکنش به این رخدادهای سیاسی و البته در پی تغییر شرایط بازارهای جهانی، روند معکوسی نسبت به شرایط عادی خود در پیش گرفتند.
بازارهای سرمایه، ارز و طلا پس از بروز اولین التهابات سیاسی در سوریه، تغییر مسیر دادند و در جهت دیگر به حرکت درآمدند. در این شرایط آرامش و روند بهبود وضعیت شاخص ها در این بازار به یکباره متوقف شد و بار دیگر التهاب جایگزین ثبات شد.
پس از انتخابات ریاست جمهوری و با افزایش امید به بهبود اوضاع اقتصادی، رفتارهای منطقی و منطبق با اصول اقتصادی در بازار طلا و ارز، بروز پیدا کرد و بر این اساس با کاهش التهاباتی که در دو سال گذشته ایجاد شده بود، قیمت طلا و ارز رو به نزول گذاشت تا نشانه ای باشد بر کاهش تقاضای کاذب و خروج اقتصاد از مدار معاملات زیرزمینی. این شرایط، قیمت دلار را بیش از 600 تومان پایین کشید و سکه را 350 هزار تومان ارزان کرد تا سرمایه گذاری و سفته بازی در این بازارهای واسطه ای دیگر از صرفه اقتصادی ساقط شود. در مقابل اما بازارهای مولد جای خود را بازتر کرد. بازار سرمایه با سرعت قابل توجهی به سمت افزایش بازدهی و رشد شاخص بورس حرکت کرد تا جایی که ابتدای هفته گذشته رکورد 61 هزار واحدی شاخص بورس به ثبت رسید.
شاید از بدشانسی دولت یازدهم باشد که دو هفته بعد از آغاز رسمی فعالیت اش، آمریکا جنگ با کشوری در خاورمیانه را فریاد می زند و این بار اما نه ماجراجویی های اقتصادی که رخدادهای غیرمعمول سیاسی، شرایط بازارهای مالی را در ایران تغییر می دهد و در فاصله چند روز نوار حرکت مثبت بازارهای مالی و واسطه ای، بریده می شود.
در شرایطی که بهای دلار در بازار آزاد طی دو ماه اخیر از 3 هزار و 700 تومان تا 3 هزار و 60 تومان پایین آمده بود، اواخر هفته گذشته بار دیگر وارد کانال 3 هزار و 200 تومان شد تا انواع مسکوکات نیز این بار دو دلیل برای رشد قیمت داشته باشند. این بار هم طلا در بازارهای جهانی و هم دلار در بازارهای داخلی البته با یک دلیل مشترک، رشد قیمت را تجربه کردند تا سکه تمام بهار آزادی نیز که تا نزدیکی یک میلیون تومان پایین آمده بود، از مرز یک میلیون و 100 هزار تومان هم عبور کند.
این التهاب سیاسی موجب شد تا شاخص بورس هم بعد از مدت ها صعود، به یکباری در نزولی تاریخی با ریزش 1300 واحدی به کانال 58 هزار واحد بازگردد تا نشان دهد ناامنی در بازارها پیش از افزایش ناامنی سیاسی در منطقه، ایجاد شده است.
رخدادهای سیاسی در منطقه با جدی شدن احتمال حمله نظامی ایالات متحده به سوریه، به اوج خود رسیده است اما بمب اصلی در بازارهای مالی و سرمایه ای منفجر شده است.
بازارهای جهانی و داخلی طی روزهای گذشته با افزایش التهابات سیاسی و نظامی در سوریه به یکباره رویه ای جدید در پیش گرفته اند به گونه ای که تغییر قیمت ها به طور چشمگیر در بازارهای فعال بروز پیدا کرده است.
بازارهای جهانی با افزایش قیمت نفت و طلا به این رخداد سیاسی واکنش نشان داده اند و بازارهای سرمایه، ارز و طلا در ایران نیز به یکباره روندی معکوس در پیش گرفته اند.
بر این اساس، بازار طلا و ارز که در آرامش به سر می برد و روند نزولی قیمت ها را ادامه می داد، به یکباره تغییر مسیر داد تا هر دلار آمریکا بار دیگر به کانال 3 هزار و 200 تومان بازگردد. این تغییر قیمت همزمان با رشد بهای جهانی طلا، موجب شد تا نرخ سکه بهار آزادی طی دو روز بیش از 80 هزار تومان جهش یابد و به یک میلیون و 109 هزار تومان برسد. این در حالی است که بازار سرمایه نیز با تغییر مسیر، عقب گردی قابل توجه را پشت سر گذاشت و به کانال 58 هزار واحد بازگشت.
به این ترتیب ناامنی در بازارهای ایران همگام با افزایش ناامنی در سوریه، خود را نشان داده است. بازارهای سرمایه، طلا و ارز مدتی بود که وارد مدار منطقی شده و از التهابات دو سال اخیر دورمانده بود. پس از انتخابات ریاست جمهوری و افزایش امید به بهبود اوضاع اقتصادی، بازار طلا و ارز با دوری از التهاب به سمت کاهش قیمت و بازار سرمایه در جهت افزایش بازدهی در حرکت بود که این نوار این بار نه به دلایل اقتصادی که به واسطه رخدادی سیاسی در سطح منطقه، قطع شد و در مسیری جدید قرار گرفت.
در بازارهای جهانی نیز چنین شرایطی حکم فرما شده است. قیمت نفت برنت دریای شمال پس از رشدی قابل توجه به 115 دلار رسید تا رکورد بیشترین رشد از ماه مه را تجربه کرده باشد. فلز زرد رنگ نیز با جهش قیمتی مواجه شده و پس از مدت ها به کانالا 1400 دلاری بازگشته است. هر اونس طلا در بازارهای جهانی با تقویت قیمت به یک هزار و 423 دلار رسید. تا نرخ طلا در بازار ایران نیز متاثر از این رشد قیمت و همچنین افزایش بهای دلار، از مرز 113 هزار تومان در هر گرم 18 عیار عبور کند.
در این زمینه رئیس اتحادیه کشوری طلا و جواهر به فارس گفت: بازار جهانی طلا تحت تاثیر اخبار سیاسی است و همین مساله موجب رشد قیمت اونس طلا شده است. در واقع بازار جهانی متاثر از اخبار سیاسی و بازار داخلی نیر تحت تاثیر بازار جهانی بوده است